Gyülekezeti kirándulás

Nagykőrösön

Szeptember 23.

Szeretettel meghívunk benneteket következő  gyülekezeti kirándulásunkra. Kérjük, töltsétek ki a jelentkezési lapot.

Helye:

  • Nagykőrös,  Református templom,
  • Nagykőrösi pusztai tölgyesek

Időpontja: 2023.09.23. szombat

Gyülekezés: 10:00, Nagykőrös, Városközpont, Szabadság tér, Református templom előtt

Megközelíthető az M5-ös autópályán és az 5-ös úton. (Ha csak Pest megyei autópálya matricátok van, akkor Lajosmizsénél le kell jönnötök az autópályáról.)

Nagykőrös, Református templom

Nagykőrös történelmileg kialakult központjában, a város „szívében”, a Szabadság téren helyezkedik el a mezőváros jelképévé vált református templom. Története szervesen egybeforrt a városéval, azzal együtt növekedett, változott és újult meg. Mai formája az 1907-es felújítás során alakult ki, amikor építészetileg igen színvonalasan új toronysisak készült és vele harmonikus egységben megújult a nyugati homlokzat is. A templom több évszázados történetéről itt olvashattok:

https://refkoros.hu/multunk/templomtortenet

A református templom mögött található a református általános iskola és a református gimnázium is.

A város központjában áll még az ódon, tornyos, egyemeletes városháza, homlokzatával a főtérre fordulva, mely Nagykőrös egyik jelképe, valamint a Szent László templom.

Nagykőrösi pusztai tölgyesek, az Alföld egyik utolsó erdőssztyeppje

http://www.pusztaitolgyesek.hu/

A Nagykőrösi pusztai tölgyesek természetmegőrzési terület a Duna–Tisza közi homokhátságon, Nagykőrös város határában található.

A több száz éves, méltóságteljes tölgyóriások, egyedülálló fajkészletű erdők és gyepek változatos elegye köszönti a nagykőrösi erdőbe látogató vándort. A homoki tölgyesek és homoki gyepek alkotta mozaikos élőhely-együttes – az erdőspuszta, vagy más néven erdőssztyepp – sok ritka és védett élőlénynek nyújt otthont.

Az alábbi linken a nagykőrösi erdőssztyepp érdekességeiről, növény- és állatvilágáról, a homoki tölgyeseket fenyegető veszélyekről és megőrzésük lehetőségeiről tudhatsz meg többet.

http://pusztaitolgyesek.hu/nagykorosi-tolgyesek.html

Megközelítése Nagykőrös belvárosból az Örkényi úton kifelé haladva érkezünk a Pálfájai útra. Az út egyenesen a Pálfája erdőben álló Oktatóközponthoz vezet, 4 km hosszú az út, a végén parkolási lehetőséggel, ami a térképen is látható. A Pálfája-erdő a város kirándulóerdeje, sétautakkal, padokkal, játszótérrel és egy különleges faépülettel, az Arénával, egész évben szabadon látogatható.