Gyülekezeti kirándulás

FELCSÚTI ARBORÉTUM

NOVEMBER 18.

Szeretettel meghívunk benneteket következő  gyülekezeti kirándulásunkra, Alcsúti Arborétumba. Kérjük, töltsétek ki a jelentkezési lapot.

Időpontja: 2023. november 18. szombat

Gyülekezés: 9:45 (Alcsúti Arborétum bejárata)

BELÉPŐK:

Csoportos* teljes árú belépőjegy: 1.700 Ft/fő
Csoportos* kedvezményes belépőjegy: 1.200 Ft/fő
KEDVEZMÉNYRE JOGOSULTAK:
– nyugdíjas (érvényes igazolvánnyal);
– diák (érvényes, nappali tagozatos diákigazolvánnyal), gyermek;
– pedagógus (egyéni látogatóként);
– két- vagy többgyermekes családok esetén a kisérő felnőttek (maximum 2 fő);

Az alcsúti arborétumról bővebben
Az ország egyik legeredetibb és legrégibb angolpark jellegű kertje bőséges kikapcsolódási lehetőséget nyújt minden évszakban. A 40 hektáron található természetvédelmi terület természetbarátok, kirándulók, túrázók, családok és csoportok kedvelt célpontja.
November
Novemberben az ősz búcsúztató hónapjában a természet felkészül a télre, a lombhullatás kezdetét veszi, előbukkannak az eddig rejtve maradt természeti szépségek. Elénk tárulnak az örökzöld növények, mint a tujafenyők, páfrányfenyők, jegenyefenyők, borókafenyők, kolorádófenyők, és így a természet megőrzi pompáját. Érdemes egy könnyű sétát tenni a friss levegőn, ahol szebbnél-szebb növényekkel, és műemlékekkel találkozhatunk.
A 300 növényfajt meghonosító József nádor pompás klasszicista kastélyára ma már csak a timpanonos főhomlokzata emlékeztet. A kastély Pollach Mihály tervei alapján épült, Magyarország egyik legnagyobb klasszicista kastélya volt, az angolparkot schönbrunni kertépítőmesterrel, Tost Károllyal terveztette. Az épület egykori szárnyához épített istállóból kialakított kápolna ma is áll, ezt 1880-ban Storno Ferenc tervei alapján neoromán stílusban alakították ki. A park pálmaházát Ybl Miklós tervei alapján építették fel, melynek már csak maradványai láthatók, valamint épségben megmaradtak a régi angolpark építményei, a Babaház, a Gloriette és a Medveház.
Az Alcsúti Arborétum növényzete a XIX. századi növénytelepítés eredményeként egy 540 fajból álló fás növénygyűjtemény. A legszebb és legidősebb példányai között platánok, török mogyorók, tulipánok, vasfák, vérbükkök, mocsárciprusok, jegenyefenyők, és japánakácok találhatók, de értékes a hárs, – juhar-, tölgy- és gesztenye-fajok gyűjteménye is. Egyedülálló értéket képvisel a 24 törzset nevelő óriástuja, a zuhatagos bükk, a héttörzsű török mogyoró, a közeli Csaplári erdő Magyarország legidősebb, 170 éves libanoni cédrusa és az etyeki utat szegélyező, vele egyidős platánsor.
látogatási szabályok:
Kutyát és más állatot nem lehet bevinni, gépjárművel, kerékpárral sem szabad behajtani.    14 éven aluli gyermekek csak állandó szülői felügyelettel tartózkodhatnak az arborétum területén. A területen kullancsok is élnek, riasztó használata javasolt. A kijelölt útvonalakat nem lehet elhagyni. A park területén dohányozni tilos. Szintén nem szabad bármilyen növényt vagy növényi részt leszakítani, gyűjteni.